Diabetus Mellitus

Diabetus Mellitus

Voor een Diabetes Mellitus patiënt is het belangrijk dat u weet wat u kunt doen om beschadiging van uw voeten te voorkomen of te voorkomen dat bestaande problemen erger worden. Goede zorg voor uw voeten is heel belangrijk, want één van de complicaties op langere termijn van Diabetes Mellitus is de diabetische voet. Dit zijn verschillende voetafwijkingen, van overmatige eeltvorming en rode plekjes en zweren tot grote wonden die slecht of niet willen genezen.

Als voetwonden verwaarloosd of onvoldoende behandeld worden, kan dit op langere termijn leiden tot amputatie van een teen, deel van de voet of zelfs het gehele (onder)been.

Voorkomen van complicaties

Voorkomen is beter dan genezen; dit lijkt een open deur, maar geldt zeer zeker voor diabetespatiënten! Door een goede zorg voor uw voeten, zowel door uzelf als door uw medisch pedicure, kunt u veel ellende voorkomen.

De aanschaf van schoenen vereist wat meer aandacht voor mensen met diabetes, omdat de voeten erg kwetsbaar zijn. De meeste voetproblemen worden veroorzaakt door slecht zittend schoeisel.

Wanneer kunt u uw nagels het beste laten verzorgen door een medisch pedicure:

  • bij diabetes mellitus.
  • als u verminderd zichtvermogen hebt.
  • als uw handfunctie verminderd is.
  • als u niet goed meer bij uw voeten kunt.
  • als u kalk-/schimmelnagels heeft.
  • als u last hebt van een schimmel op uw voet.
  • bij overige voetproblemen; zoals ingegroeide of verdikte nagel, likdoorn, overmatig eelt etc.

Vergoeding

Behandelingen voor diabetici worden veelal vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeert u hier vooraf bij uw zorgverzekering even naar. Voor de factuur is het noodzakelijk om bij uw diabetesverpleegkundige of huisarts te vragen naar uw SIMMS-classificatie, deze kan dan op de factuur voor uw zorgverzekering vermeldt worden.

Vragen?

Als u vragen heeft over het voorkomen van voetproblemen bij diabetes, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Vraag ons om de folder voor diabetespatiënten, hierin staan handige tips over  o.a. hoe u uw voeten in een goede conditie houd en het aanschaffen van goed schoeisel.